karate.gr: 02 - Κεφάλαιο Αναγνώριση

Πρώτη δημοσίευση:  20/2/2004

      ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ  ΚΑΡΑΤΕ και Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή

 Αρχική     Επικαιρότητα     Περιεχόμενα Αναγνώρισης

Καταχωρήσεις στο karate.gr

Διοργανώσεις

Στηρίξτε το karate.gr με 20 €/έτος!

 


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ  ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ                                                                      GREEK TRADITIONAL

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ  ΚΑΡΑΤΕ (ΠΟΠΚ)                                              KARATE  FEDERATION (GTKF)

ΣΕΒΑΣΤΟΥΠΟΛΕΩΣ 133, 11526  ΑΘΗΝΑ                                                    SEVASTOUPOLEOS  133

ΤΗΛ. 210-6921723, 6947-808524,                                                                   11526  ATHENSGREECE

FAX  210-3639508                                                                                                        TEL 30-210-6921723

ΑΡ. ΜΗΤΡ. ΠΡΩΤΟΔ. ΑΘΗΝΩΝ  548/30-1-1995                                                                    FAX 30-210-3639508

  20/02/04    Αρχική     Επικαιρότητα     Περιεχόμενα Αναγνώρισης

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2004

 

Προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

κ. Λάμπη Νικολάου, Λεωφόρος Δημητρίου Βικέλλα αριθμ. 52, Χαλάνδρι, ΤΚ 15233 

 

ΘΕΜΑ ΕΠΕΙΓΟΝ:  Να γνωστοποιηθούν στους συνέδρους της ολομέλειας της ΔΟΕ οι αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων σχετικά με την αυτοτελή και αυτόνομη ύπαρξη του Παραδοσιακού Καράτε στον Ελληνικό και παγκόσμιο αθλητικό χώρο!

 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ: Τρεις αποφάσεις δικαστηρίων, Πρωτοδικείου Αθηνών (απόφαση 72/1996), Εφετείου Αθηνών (τελεσίδικη απόφαση 3914/2000) και Αρείου Πάγου (αμετάκλητη απόφαση 110/2003), καθώς και τα δημοσιεύματα για τον κ. Γιώργο Γερόλυμπο των εφημερίδων “Ο Φίλαθλος” 18-2-2004 και 19-2-2004 και SportDay 20-2-2004.

 

Αγαπητέ κ. Πρόεδρε

Επειδή μόλις πληροφορηθήκαμε από τις αθλητικές εφημερίδες ότι από την Κυριακή 22-2-2004 αρχίζει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το συνέδριο των Ολυμπιακών Επιτροπών όλων των χωρών (202 χώρες, 583 σύνεδροι!) θα θέλαμε να σας επιστήσουμε την προσοχή στα επόμενα σχετικά με το άθλημα, το οποίο καλλιεργεί και αναπτύσσει η ομοσπονδία μας.

1- Η Γενική Κατάσταση στο Παγκόσμιο Καράτε.

Η ΕΟΕΚ (Ελληνική Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Καράτε) ιδρύθηκε το 1986 και είναι μέλος της παγκόσμιας WUKO (World Union of Karate-do Organizations).

Η ΠΟΠΚ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Παραδοσιακού Καράτε) ιδρύθηκε το 1995 και είναι μέλος της παγκόσμιας ITKF (International Traditional Karate Federation).

Οι WUKO και ITKF έκαναν χωριστά αιτήσεις στην ΔΟΕ (Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή) για να αναγνωρισθούν τα αθλήματά τους ως ολυμπιακά. Η ΔΟΕ αποφάσισε στην 101η Σύνοδό της (τον Οκτώβριο του 1993) στο Μόντε Κάρλο να δεχθεί σαν ΕΝΑ ολυμπιακό άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες το Καράτε, αφού πρώτα οι δύο ομοσπονδίες συνενωθούν στην WKF (World Karate Federation) με δύο παγκόσμια αυτοτελείς και διακεκριμένους τεχνικά και διοικητικά κλάδους: έναν με το “General Karate”  (Γενικό Καράτε) της WUKO και διοίκηση της WUKO και έναν με το “Traditional Karate” (Παραδοσιακό Καράτε) της ITKF και διοίκηση της ITKF. Μάλιστα η ΔΟΕ έδωσε και σχέδιο καταστατι­κού της WKF και οριακή ημερομηνία μέχρι την οποία θα έπρεπε να είχε επιτευχθεί αυτή η  συνένωση.

2- Η Διεθνής «Κίνηση»!

Από τότε οι WUKO και ITKF προσπάθησαν να συμφωνήσουν στους επί μέρους όρους, αλλά οι συζητήσεις απέτυχαν με πραγματική υπαιτιότητα της WUKO, η οποία όμως ισχυριζόταν ότι η υπαιτιότητα ήταν της ITKF. Η διεθνής αυτή «Κίνηση» είχε την παιδαριώδη μορφή να ορίζονται συναντήσεις, μεταξύ των επιτελείων των WUKO και ITKF, για τη συζήτηση των όρων συνένωσης των δύο ομοσπονδιών, να μην πηγαίνει στη συνάντηση το επιτελείο της WUKO και η WUKO να καταγγέλει στη ΔΟΕ ψευδώς ότι στη συνάντηση δεν πήγε το επιτελείο της ITKF.

Το αποτέλεσμα αυτής της «Κίνησης» (1), της οριακής ημερομηνίας για τη συνένωση (2), και των “προσωπικών επαφών” των διοικούντων την WUKO, (του Ισπανού προέδρου της Αντόνιο Εσπίνος και του Έλληνα γενικού γραμματέα της Γιώργου Γερόλυμπου) με τον τότε πρόεδρο της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανχ (3), ήταν να γίνει σε πρώτο στάδιο η αναγνώριση από τη ΔΟΕ (τον Ιούνιο του 1999) μιας εικονικής “WKF” κατά παράβαση της απόφασης της 101ης Συνόδου της. Η εικονική αυτή “WKF” περιλάμβανε σαν πρώτο συμβαλλόμενο τη γνωστή WUKO και σαν δεύτερο συμβαλλόμενο πάλι τη γνωστή ... WUKO με τον ισχυρισμό της ότι αναπτύσσει και καλλιεργεί και το “Παραδοσιακό Καράτε”. Επομένως, η συνομοσπονδία “WKF” δεν περιλάμβανε ούτε τα δύο διαφορετικά αθλήματα ούτε τις δύο παγκόσμιες ομοσπονδίες, αλλά ήταν στην ουσία μια μετονομασία της παλιάς WUKO με προσπάθεια υφαρπαγής του δικαιώματος του Παραδοσιακού Καράτε από την ITKF!!!

3- Η “Ελληνική” «Κίνηση»!

Οι ενέργειες της WUKO είχαν σαν φυσική τους προέκταση σε κάθε χώρα την προσπάθεια κάθε εθνικής ομοσπονδίας-μέλους της να υφαρπάξει τα δικαιώματα του Παραδοσιακού Καράτε από την αντίστοιχη στην ίδια χώρα ομοσπονδία-μέλος της ITKF!

Αυτό ακριβώς έγινε και στην Ελλάδα. Η ΕΟΕΚ (μέλος της WUKO) προσπάθησε να υφαρπάξει τα δικαιώματα της ΠΟΠΚ (μέλους της ITKF) επί του Παραδοσιακού Καράτε. Αλλά η ειδική περίπτωση της Ελλάδας έγινε το επίκεντρο του ενδιαφέροντος του παγκόσμιου καράτε, διότι ο άνθρωπος που είχε αναλάβει και κινούσε τα νήματα της παγκόσμιας υπόθεσης δεν ήταν άλλος από τον έλληνα Γιώργο Γερόλυμπο, πρόεδρο της ΕΟΕΚ και γενικό γραμματέα της εικονικής WKF.

Στην Ελλάδα, λοιπόν, ο εμπνευστής και συμμέτοχος της διεθνούς «Κίνησης» ήταν και ο άνθρωπος ο οποίος στην προσπάθειά του να υποκλέψει η ΕΟΕΚ τα δικαιώματα της ΠΟΠΚ επί του Παραδοσιακού Καράτε δεν δίστασε να εξαπατήσει τη ΓΓΑ (Γενική Γραμματεία Αθλητισμού), την ΕΟΑ (Επιτροπή  Ολυμπιακών Αγώνων), τα δικαστήρια και τους χιλιάδες έλληνες αθλητές και παράγοντες του καράτε, με πράξεις αξιόποινες, το σκοπούμενο αποτέλεσμα των οποίων στη ουσία ουδέποτε θα δικαιωνόταν έστω και με αναγνώριση της WUKO από τη ΔΟΕ, διότι η ITKF πάντα υπάρχει σε ανάπτυξη και λειτουργεί παγκοσμίως, αποφασισμένη να προσβάλλει σε διεθνή δικαστήρια κάθε αρνητικό για τα συμφέροντά της αποτέλεσμα!

Η Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και ιδιαίτερα εσείς κ. Πρόεδρε και ο Γ.Γ. της ΕΟΑ κ. Διαθεσόπουλος, δεν διστάσατε στο παρελθόν να ενισχύσετε εις βάρος μας τον κ. Γιώργο Γερόλυμπο σε επιστολές σας προς τον Συνήγορο του Πολίτη, στον οποίο είχαμε καταφύγει!

Το αποτέλεσμα των κινήσεων του κ. Γιώργου Γερόλυμπου ήταν η παράνομη άρνηση από το 1995 μέχρι και σήμερα της ειδικής αθλητικής αναγνώρισης από τη ΓΓΑ, την οποία δικαιούται η ΠΟΠΚ!

3- Η Καταδίκη της «Κίνησης»  στην Ελλάδα!

Στην Ελλάδα, όμως, και μετά από οκτώ χρόνων δικαστήρια μεταξύ ΕΟΕΚ, ΠΟΠΚ και ETKF (European Traditional Karate Federation = η Πανευρωπαϊκή του Παραδοσιακού) το Πρωτοδικείο Αθηνών (απόφαση 72/1996), το Εφετείο Αθηνών (τελεσίδικη απόφαση 3914/2000) και ο Άρειος Πάγος (αμετάκλητη απόφαση 110/2003) δικαίωσαν την ΠΟΠΚ και την ETKF με αποφάσεις που αποτελούν πλέον δεδικασμένο και λένε ότι το Παραδοσιακό Καράτε της ΠΟΠΚ ήταν από πάντα και είναι και σήμερα διαφορετικό άθλημα από το “γενικό καράτε” της ΕΟΕΚ (σήμερα ΕΛΟΚ = Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε) και επομένως η ΠΟΠΚ μπορεί να ζητήσει βάσει του νόμου 2725/1999 την ειδική αθλητική αναγνώριση από τη ΓΓΑ.

Σημειώνουμε εδώ ότι ο νόμος 2725/1999 σαφώς ορίζει ότι δεν είναι απαραίτητο να είναι ένα άθλημα ολυμπιακό για να του δοθεί από την πολιτεία η ειδική αθλητική αναγνώριση (Αρ.28, παρ. 1). Άλλωστε η πολιτεία έχει αναγνωρίσει 15 (!) ομοσπονδίες μη ολυμπιακών αθλημάτων. 

 

5- Με την παρούσα Σας καλούμε:

α) Δεδομένων των παραπάνω αποφάσεων των δικαστηρίων, οι οποίες αποτελούν δεδικασμένο πλέον για τη χώρα μας σας καλούμε να γνωστοποιήσετε τις αποφάσεις αυτές στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και στους συνέδρους των Ολυμπιακών Επιτροπών όλων των χωρών, οι οποίες λαμβάνουν μέρος στο συνέδριο.

β) Σας γνωστοποιούμε τα δημοσιεύματα των αθλητικών εφημερίδων “Ο Φίλαθλος”, και SPORTDAY, στα οποία δημοσιεύονται λεπτομερώς οι παράνομες δραστηριότητες του κ. Γιώργου Γερόλυμπου, [αντιπροέδρου, προέδρου (επί οκτώ χρόνια) και σήμερα επίτιμου προέδρου της αντίδικης ΕΛΟΚ]. Δραστηριότητες ίδρυσης εικονικών εταιρειών, με σκοπό την παράνομη ανάληψη προμηθειών πανάκριβων συστημάτων ασφαλείας των ολυμπιακών αγώνων, για τις οποίες η πρόεδρος της ΟΕΟΑ 2004 κα Γιάννα Αγγελοπούλου όχι μόνο τον απέπεμψε από τη θέση του διευθυντή αθλημάτων, αλλά και δημιούργησε ειδικό φάκελο τον οποίο έστειλε για έρευνα πιθανού κακουργήματος στον εισαγγελέα!

Με τη ρητή επιφύλαξη παντός δικαιώματός μας δίδεται η εντολή στον αρμόδιο δικαστικό επιμελητή να επιδώσει την παρούσα προς τον κ. Λάμπη Νικολάου, κάτοικο Αθηνών, (Λεωφόρος Δημητρίου Βικέλλα αριθμ. 52, Χαλάνδρι, ΤΚ 15233) με την ιδιότητά του ως Πρόεδρο της ΕΟΕ, προς τον οποίον απευθύνεται, για να λάβει γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες.

 

Με τιμή

 


karate.gr - για όσους ξέρουν να διαβάζουν!

 Αρχική     Επικαιρότητα     Περιεχόμενα Αναγνώρισης