karate.gr:  03 - Τα Στυλ του Καράτε

Πρώτη δημοσίευση 10/1/2009

Αρχική    Επικαιρότητα   Τα Στυλ του Καράτε  .

Καταχωρήσεις στο karate.gr

Διοργανώσεις

Στηρίξτε το karate.gr με 20 €/έτος!

 

Μάιος 2008

Σεμινάριο με τον δάσκαλο Ίλια Γιόργκα

(με κλικ οι φωτό μεγαλώνουν) (το σεμινάριο του Μαρτίου 2009)

 

Συνοπτικό Βιογραφικό του δάσκαλου Ίλια Γιόργκα

Ο δάσκαλος του καράτε Ίλια Γιόργκα γεννήθηκε το 1940 στο Βελιγράδι της Σερβίας. Το 1967 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου. Το 1978 πήρε Μάστερ στην Ιατρική, το 1983 το διδακτορικό του δίπλωμα και το 1986 έγινε Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας και Τραυματιολογίας των Σπορ στο ανωτέρω Πανεπιστήμιο.

Ο σενσέι Γιόργκα είναι ένας από τους πρωτοπόρους του καράτε στο Δυτικό Κόσμο. Το 1960 άρχισε να προπονείται στο καράτε κάτω από την εκπαίδευση του σενσέι Τ. Μουρακάμι από τον οποίο και πήρε το πρώτο του Νταν το 1967.

Έχει δημοσιεύσει πάνω από είκοσι βιβλία με θέματα από την προπονητική μέθοδο του καράτε, την τραυματιολογία και τη βιο-μηχανική των τεχνικών του. Ως αθλητής υπήρξε χαρισματικός. Αναδείχθηκε τέσσερις φορές πανευρωπαϊκός πρωταθλητής στα Κάτα και το Κούμιτε και μία φορά τρίτος παγκόσμιος. Όλο αυτό το μαχητικό και επιστημονικό υπόβαθρο έχουν σαν αποτέλεσμα να διδάσκει ένα κινησιολογικά τεκμηριωμένο επιστημονικό σύστημα καράτε απόλυτα ασφαλές όσον αφορά στους τραυματισμούς.

Ίλια Γιόργκα διδάσκει, Χάρης Δούρος μεταφράζει και Σάββας Μαστραππάς παρακολουθεί.

Τι είναι η FUDOKAN

Το 1980 ο Ίλια Γιόργκα ίδρυσε τη Διεθνή Ομοσπονδία Καράτε Fudokan, της οποίας είναι και ο επικεφαλής τεχνικός. Το έτος 2005 ήταν ο πρώτος δυτικός καρατέκα του Σότοκαν Καράτε, που πήρε το έννατο νταν από τον σενσέι Χιντετάκα Νισιγιάμα.

Το καράτε της Fudokan είναι ένα εξελισσόμενο στυλ καράτε, που εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα σαν μια εξελιγμένη και επιστημονικά επιβεβαιωμένη μορφή καράτε του Σότοκαν της Japan Karate Assossiation μετά την περίοδο διάδοσης του Σότοκαν, 1965 - 1975, συχρόνως με με πολλές άλλες συνακόλουθες εξελίξεις, όπως η παγκόσμια εξάπλωση του καράτε, τα πιο αποκλίνοντα ενδιαφέροντα του κόσμου, η λατρεία των ειδώλων του καράτε, η αντιγραφή, ο κενός μιμητισμός και άλλα, κυρίως από διάφορους εκπαιδευτές συστημάτων και στυλ των καθιερωμένων κέντρων δύναμης και μονοπωλίων με εξαιρετικά διαφορετικά πολιτικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά.

Η Fudokan έχει περάσει από όλα αυτά σαν ανάμεσα στη Σκύλα κα τη Χάρυβδη και έχει πετύχει να διατηρήσει την αυθεντικότητα καθώς και τις ηθικές αξίες, όπως αυτές θεσπίστηκαν από τους μεγάλους δασκάλους του καράτε, με πρώτο και κύριο τον σενσέι Νισιγιάμα. Η Fudokan διέσχισε την απόσταση από την απόλυτη αφάνεια (από την ίδρυσή της το 1980) μέχρι την πλήρη αναγνώριση (1990).

Σύμφωνα με το καταστατικό της ITKF, η Fudokan είναι ένας εθνικός εκπαιδευτικός οργανισμός, ο οποίος σύμφωνα με τον τεχνικό της υπεύθυνο Μάστερ Χιντετάκα Νισιγιάμα, έχει το δικαίωμα να λειτουργεί σαν ένα στυλ καράτε, να διοργανώνει εκδηλώσεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο και να προωθεί και εκπαιδεύει το "παραδοσιακό καράτε της Fudokan".

Ο δάσκαλος δίνει μεγάλη σημασία κατά τη διδασκαλία του στη φυσιολογία και κινησιολογία του αθρώπινου σώματος κατά την ακριβή εκτέλεση των τεχνικών του καράτε.


Γύρω στους 30 μικρούς καρατέκα παρακολούθησαν το σεμινάριο και στα δύο τμήματα που δημιουργήθηκαν.

Από Ελλάδα και Κύπρο ήρθαν οι ενδιαφερόμενοι για το σεμινάριο του σενσέι Γιόργκα.

Το Fudokan-Shotokan στην Ελλάδα

Το Fudokan-Shotokan, το οποίο προσελκύει εκατοντάδες καρατέκα σε περισσότερες από 45 χώρες, μπορεί να χρησιμοποιεί το Shotokan Karate σαν βάση του, αλλά προχωρεί πολύ πέρα από αυτό. Δεν είναι τυχαίο πως οι καρατέκα της Fudokan θεωρούνται από τους ειδικούς ως "η Ελίτ του Σότοκαν Καράτε".

Στην Ελλάδα είναι αρκετά τα ντότζο των ανήσυχων και ανοικτόμυαλων καρατέκα που ανήκουν στην "Ελληνική Οργάνωση Fudokan-Shotokan Καράτε", πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Χάρης Δούρος.

Ο τεχνικός επικεφαλής του Fudokan-Shotokan στην Ελλάδα είναι ο σενσέι Σάββας Μαστραππάς, (210-9753442 και 6932-080074), ενώ ο σενσέι Ίλια Γιόργκα επισκέπτεται την Ελλάδα μια-δυό φορές το χρόνο για σεμινάρια και εξετάσεις.

Το σεμινάριο του 2008

Κατά τις 9-10-11 Μαΐου 2008 πραγματοποιήθηκε το σεμινάριο του Fudokan-Shotokan κάτω από την καθοδήγηση του σενσέι Ίλια Γιόρκα στις εγκαταστάσεις του συλλόγου YUUKEN της Βάλιας Λαγουδάκη και του Κώστα Νικηφόρου στο ΟΑΚΑ από όπου και οι φωτογραφίες αυτής της ιστοσελίδας. Πήραν μέρος περί τους σαράντα μικρους και πενήντα  μεγάλους καρατέκα από άσπρη ζώνη μέχρι πέμπτο νταν. Εξετάσεις με επιτυχία έδωσαν περί τα δέκα άτομα για μαύρες ζώνες διαφόρων βαθμίδων.



Με επιτυχία και ικανοποίηση διεξήχθη το σεμινάριο και τις τρεις ημέρες της διοργάνωσής του αφήνοντας άριστες εντυπώσεις σε δασκάλους και μαθητές.

Το φετεινό σεμινάριο θα διεξαχθεί από Παρασκευή 13-3-2009 μέχρι και Κυριακή 15-3-2009.

Για πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα 210-9753442 και 6932-080074.


karate.gr - για όσους ξέρουν να διαβάζουν!

Αρχική    Επικαιρότητα   Τα Στυλ του Καράτε  .