karate.gr:  04 - Περιεχόμενα Βιογραφικών

  Πρώτη δημοσίευση 17/10/2004.

  Αρχική      Επικαιρότητα      Βιογραφικά   .

Καταχωρήσεις στο karate.gr Διοργανώσεις Στηρίξτε το karate.gr με 20 €/έτος!

 2/11/2013 - Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Παναγιωτίδης.
 


Γιώργος Παναγιωτίδης

Γιώργος Παναγιωτίδης - GP

 

 

Από τους ανθρώπους με τη μεγαλύτερη προσφορά στο ελληνικό παραδοσιακό καράτε, ο Γιώργος Παναγιωτίδης (GP) ξεκίνησε σε μεγάλη ηλικία (44) την άσκησή του στο καράτε. Στις αρχές του 1972, ψάχνοντας για κάτι πιο δυναμικό από τις μέχρι τότε δραστηριότητές του, ερεύνησε όλα τα γυμναστήρια μαχητικών τεχνών και κατέληξε σε μια μικρή σχολή, που είχε ακούσει να υπάρχει στην οδό Αργολίδος των Αμπελοκήπων, η οποία δεν ήταν άλλη από το ντότζο Budokan του Γιάννη Βερώνη, 3 νταν στο τζούντο και 1 νταν στο Σότοκαν καράτε τότε. Η σχολή είχε τότε δάσκαλο στο Σότοκαν τον αλησμόνητο Τακαάτσι Νισιμούρα (3 νταν Σότοκαν).

1973 - Από προπόνηση στο Budokan  του Γιάννη Βερώνη με τον Τατσούο Σουζούκι, 7 νταν τότε στο Wado-ryu. Διακρίνονται: αριστερά (μισός) ο Σπύρος Διαμαντίδης, δεύτερος από αριστερά ο Γιώργος Πιντέρης, πίσω του ο Γιώργος Παναγιωτίδης, στο κέντρο οι Τατσούο Σουζούκι και Τακαάτσι Νισιμούρα, δεξιά του Νισιμούρα ο Γιάννης Βερώνης, τελείως δεξιά ο Πάνος Περβανάς και πίσω από τον δάσκαλο Σουζούκι ο Τάκης Θεοδωρακόπουλος.

Αρκετά χρόνια νωρίτερα (1956 - 1958) ο Γιώργος Παναγιωτίδης είχε ασχοληθεί με το Ζίου-Ζίτσου.

 

Μετά τον Τ. Νισιμούρα, ο GP είχε  δασκάλους τον Τετσούο Οτάκε  και τους Βλάντιμιρ και Ίλια Γιόργκα. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι από την εποχή εκείνη δεν υπάρχει κανένας καρατέκα που να ασχολείται με το καράτε μέχρι σήμερα, παρά μόνο οι σύγχρονοι του Γιώργου Παναγιωτίδη, Γιώργος Σανιώτης και Τάσος Πανουσόπουλος και οι μεταγενέστεροι αδελφοί Ηλίας και Δημήτρης Καζακέας, Γιάννης Πανωλιάσκος και άλλοι.

 

 

 

1982 - Ο Γιώργος Παναγιωτίδης με τους Γιουγκοσλάβους εκπαιδευτές Βλάντιμιρ και Ίλια Γιόργκα.

 

Το καλοκαίρι του 1974 και με τη βοήθεια του δασκάλου του Τ. Νισιμούρα κάλεσε για μόνιμη παραμονή στην Ελλάδα τον πάντα καλό του φίλο Τετσούο Οοτάκε, κάτω από την εκπαίδευση του οποίου έφθασε στο 1ο κύου. Τον επόμενο χρόνο(1975) πήγε στο Λονδίνο, σε εκπαιδευτικά σεμινάρια του σενσέι Κεϊνοσούκε Ενοέντα, αρχηγού-εκπαιδευτή της JKA (Japan Karate Association) για την Ευρώπη, και άλλων διάσημων γιαπωνέζων δασκάλων.

Η συνεργασία του με τον Τετσούο Οοτάκε σταμάτησε το 1983.

 

Κάιρο 1983 - Η Ελληνική ομάδα της Ελληνικής Εταιρείας Καράτε, μέλους της IAKF, στους Παγκόσμιους Αγώνες της IAKF στο Κάϊρο, φωτογραφίζεται με τον αρχηγό της JKA και κορυφαία μορφή στην παγκόσμια ιστορία του παραδοσιακού καράτε σιχάν Μασατόσι Νακαγιάμα (κέντρο). Διακρίνονται από αριστερά οι Δημήτρης Καζακέας, Μάικ Βασιλείου, Θύμιος Καραμήτσος, Τάκης Θεοδωρακόπουλος (κάτω), Ηλίας Καζακέας, Άρης Κραββαρίτης, Μάρκος Γιαννόπουλος, Γιώργος Μπίκας, Νίκα Κωστοπούλου, Γιάννης Πανωλιάσκος, Γιώργος Σανιώτης, Γιώργος Παναγιωτίδης και Παντελής Γαλανούδης.

Φωτογραφία: Τάκης Μακρής

Παράλληλα είχε γνωριστεί και με τους αδελφούς Γιόργκα, διάσημους Γιουγκοσλάβους εκπαιδευτές καράτε Καθηγητές και οι δύο της Αθλητιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου ήσαν και είναι πρωτοπόροι στη σωστή διάδοση και εκπαίδευση του Παραδοσιακού Καράτε. Το 1981 πήρε μετά από εξετάσεις στους αδελφούς Γιόργκα (στην ομοσπονδία Fudokan) το 1ο Νταν στο Βελιγράδι, αλλά ποτέ δεν τον ενδιέφερε η κατάκτηση τίτλων παρά μόνο η προπόνηση στη μαχητική τέχνη που αγαπούσε. Παρακολούθησε πολλά σεμινάρια με πολλούς Ιάπωνες δασκάλους, όπως οι Σόοτζι, Σιράι, Κάσε, Καναζάβα, Ενοέντα και άλλους. Το δεύτερο νταν το πήρε από τον Χιντετάκα Νισιγιάμα (ITKF) το 1983 και από τον ίδιο εξεταστή πήρε και τα 3ο νταν το 1986, και το 4ο νταν το 1988. Το 5ο νταν το πήρε από τον δάσκαλο Χιροκάζου Καναζάβα (SKIF) το 1992, όπως και το 6ο νταν το 1997. Τέλος το 7ο νταν (NANA-DAN) το πήρε επίσης από τον Χιροκάζου Καναζάβα (SKIF), στις 23 Οκτωβρίου 2005. Το τελευταίο αυτό νταν αναδεικνύει τον Γιώργο Παναγιωτίδη ως τον πλέον υψηλόβαθμο καρατέκα στην Ελλάδα σε πείσμα των παλιών αθλητών του και μετέπειτα εκπαιδευτών της ομοσπονδίας ΕΟΠΚ, την οποία ο ίδιος ίδρυσε, οι οποίοι έκαναν κάθε προσπάθεια να περάσει απαρατήρητη αυτή η μοναδική του επιτυχία! Αριστερά βλέπετε το σχετικό δίπλωμα της SKIF (Shotokan Karate-do International Federation) με υπογραφή Καναζάβα (με κλικ μεγαλώνει)!

 

Από σεμινάριο στο Λονδίνο με μεγάλους δασκάλους του Σότοκαν.

Επί σερά ετών (από το 1984 μέχρι το 1990) ήταν πρόεδρος του Ελληνικού κλάδου της ITKF, δηλαδή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παραδοσιακού Καράτε (ΕΟΠΚ), όπως λέγεται και σήμερα με τη διαφορά ότι από το 1990 η ΕΟΠΚ επέλεξε να εγκαταλείψει την ITKF και να γίνει πλέον μέλος της SKIF του Χιροκάζου Καναζάβα. Επί σειρά ετών ο Γιώργος Παναγιωτίδης ήταν επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΟΚ, όπως και σήμερα.

 

Ο Γιώργος Παναγιωτίδης αγάπησε όσο λίγοι το Σότοκαν Καράτε και παρά τις έντονες και πολυποίκιλες επιχειρηματικές του δραστηριότητες αφιέρωνε όλο τον ελεύθερο χρόνο του και πολλά χρήματα σ' αυτό. Η αγάπη του για το καράτε τον έκανε να δημιουργήσει τον Μάϊο του 1974 μια από τις παλαιότερες σήμερα και αρτιότερες σχολές καράτε, το δεύτερο τότε ντότζο Σότοκαν Καράτε στην Ελλάδα, την ιστορική Shotokan Karate Academy στην οδό Παρασσίου 21Α, Πλατεία Αττικής, στο κέντρο της Αθήνας.

Από σεμινάριο με τον Ταΐτζι Κάσε στο Λονδίνο. Από αριστερά: Γιώργος Παναγιωτίδης, Νικήτας Ζαρουχλιώτης, Ταΐτζι Κάσε, Γιάννης Βερώνης και Τάσος Πανουσόπουλος.

 

Παράλληλη με τη διαρκώς αυξανόμενη δραστηριότητα της Shotokan Karate Academy, υπήρξε και η συνεχής ενασχόληση του Γιώργου Παναγιωτίδη με το Σότοκαν Καράτε για τριάντα ολόκληρα χρόνια. Η αγάπη του για το καράτε του έδωσε το 1988 το 4ο νταν από τον δάσκαλο Χιντετάκα Νισιγιάμα, ιδρυτή και πρόεδρο της ITKF (International Traditional Karate Federation), και το 5ο νταν το Νοέμβριο του 1992 από τον δάσκαλο Χιροκάζου Καναζάβα, ιδρυτή και πρόεδρο της SKIF (Shotokan Karate International Federation).

 

Όλα αυτά τα χρόνια, όμως, ο GP δεν ενδιαφέρθηκε μόνο για την ατομική του πρόοδο στο καράτε, αλλά και για την οργάνωση, την εδραίωση και την προώθηση του καράτε στην Ελλάδα και στο διεθνή χώρο. Από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παραδοσιακού Καράτε, υπήρξε ο πρώτος πρόεδρός της και κύριος οργανωτής της.

Χιροκάζου Καναζάβα, Γιώργος Παναγιωτίδης και Μανάμπου Μουρακάμι στην Shotokan Karate Academy, Αθήνα, το 1994.

 

 

 

 

 

Η απονομή του 5ου νταν από τον ίδιο τον δάσκαλο Χιροκάζου Καναζάβα συνοδεύτηκε και από την χορήγηση προνομίων εξέτασης της SKIF στην Ελλάδα. Έτσι, ο GP οριζόμενος από τον ίδιο τον Χ. Καναζάβα ως αρχηγός του S.K.I. στην Ελλάδα είχε και το δικαίωμα να εξετάζει και να χορηγεί μόνος του το 1ο νταν, ενώ μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής της ΕΟΠK/SKI Νικήτα Ζαρουχλιώτη (4 νταν), και Κέιβαν Γκάζι (4 νταν), το 2ο και 3ο νταν της Shotokan Karate International.

 

Τέλος, ο GP ήταν μέχρι πρότινος μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΛΟΚ στην προσπάθειά του για την ενότητα και την οργάνωση του Ελληνικού καράτε.

www.karate.gr    

 


karate.gr - για όσους ξέρουν να διαβάζουν!

  Αρχική      Επικαιρότητα      Βιογραφικά   .