karate.gr:  08 - Περιεχόμενα Τεχνικής

  Πρώτη δημοσίευση 4/11/2004

Αρχική      Επικαιρότητα      Τεχνική   .

Καταχωρήσεις στο karate.gr Διοργανώσεις Στηρίξτε το karate.gr με 20 €/έτος!

 

"ΚΙ" ΚΑΙ ΣΠΑΣΙΜΑΤΑ

 

(Οι φωτογραφίες είναι από επιδείξεις του Κβον Τσε Χβα, 9 νταν Ταεκβοντό)

 

Ενέργεια. Ζωτική ορμή. Δύναμη. Αυτοσυγκέντρωση.

Όλα έχουν χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά για το "κι" σαν να ήταν το ίδιο. Μην έχοντας ποτέ δει μια περιγραφή του "κι", που να μην φαίνεται ασαφής και κατά κάποιο τρόπο μυστηριώδης, είναι απαραίτητο να προσδιοριστεί ένας καθοριστικός ορισμός που θα βοηθήσει στην κατανόηση και στην πρακτική του εφαρμογή.

Το "κι" είναι η ικανότητα να πάρεις μια τελεσίδικη απόφαση, η οποία σχηματίζει στο νου το τελικό αποτέλεσμα μιας ενέργειας απομονωμένης από άλλες επιδιώξεις.

Το "κι" δεν είναι κάτι που κάποιος το έχει και κάποιος δεν το έχει. Είναι μια ικανότητα που υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους σε διαφορετικούς βαθμούς. Το "κι" είναι αρκετά ισχυρό στο βαθμό, που η απόφασή του να κάνεις κάτι διαμορφώνει στο νου το τελικό αποτέλεσμα, απομονωμένο από διαθέσεις να μην κάνεις ή να κάνεις κάτι άλλο.

Το "κι" δεν είναι μέρος του σώματος. Είναι ικανότητα. Για να κινήσεις το σώμα, πρέπει πρώτα να πάρεις μια απόφαση. Το σώμα δεν αποφασίζει από μόνο του. Η κίνηση πραγματοποιείται ύστερα από μια σκέψη. Η σαφήνεια της σκέψης και η απόφαση καθορίζουν την ολοκλήρωση ή όχι της ενέργειας. Το "κι" είναι η ικανότητα να τελειοποιείς τις πράξεις σου, μέχρι το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτή είναι η πιο φανερή απόδειξη του "κι" : Οι ολοκληρωμένες ενέργειες. Οι ικανότητες, όπως οι ιδέες, δεν φαίνονται, αλλά σαν φυσικές εφαρμογές είναι παντού. Τα αυτοκίνητα, η τηλεόραση, τα στερεοφωνικά συγκροτήματα, ακόμα και αυτό το άρθρο είναι οι φυσικές εφαρμογές των ιδεών. Επίσης και η ικανότητα να παίρνεις καθαρές αποφάσεις έχει φυσικές εφαρμογές.

Οι εφαρμογές του "κι" χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες. Είναι οι ολοκληρωμένες ενέργειες, το φυσικό σθένος, η δύναμη, η αυτοσυγκέντρωση και η ενέργεια.

 

Ολοκληρωμένες πράξεις.

Για να ολοκληρώσεις μια πράξη πρέπει: πρώτα, να αποφασίσεις να την κάνεις, δεύτερο, να αποφασίσεις για το τελικό αποτέλεσμα, και τρίτο να διατηρήσεις τη σαφήνεια της απόφασης.

Αποφασίζοντας να αρχίσεις κάτι, θα τελειώσει μόνο στο ξεκίνημα. Για να ολοκληρώσεις μια ενέργεια πρέπει να σκεφθείς την εκπλήρωσή της. Για παράδειγμα, φέρτε στο νου σας το τελικό αποτέλεσμα του σπασίματος των τούβλων περισσότερο από το να σκεφθείτε μόνο το χτύπημα. Να μην αφήσετε καμιά αντίθετη πρόθεση να εμποδίσει το τελικό αποτέλεσμα του σπασίματός τους. Αυτό θα μείωνε, τον αρχικό σκοπό της συνέχισης της ολοκλήρωσης. Στο σπάσιμο των τούβλων, υπάρχει επίσης και η επιδίωξη να μην πονέσεις το χέρι σου. Αυτός ο δεύτερος σκοπός ελαττώνει την ισχύ του πρώτου. Αυτό που θα συμβεί στο σπάσιμο των τούβλων, είναι ο φόβος του πόνου ή του τραυματισμού να μειώσει τη δύναμη και την αυτοσυγκέντρωση, που χρησιμοποιούνται για την επιτυχή εκτέλεση της πράξης. Όταν εκδηλώνεται μεγαλύτερη προσοχή σ' αυτή τη δεύτερη επιδίωξη, το πιο πιθανό είναι να τραυματιστεί το χέρι.

Η πρώτη εφαρμογή του "κι" είναι η πραγματοποίηση του επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Οι παρακάτω εφαρμογές είναι υποπροϊόντα, που συχνά τα συγχέουν με το "κι".

 

Φυσικό σθένος

Μερικοί άνθρωποι θεωρούν το "κι" σαν μια αλλαγή στη χημική ισορροπία του σώματος, που προκαλείται συνήθως από συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Η αδρεναλίνη χύνεται μέσα στο αίμα που ρέει και μπορούν μερικές φορές να συμβούν υπεράνθρωπα κατορθώματα.

Το να πάρεις μια απόφαση μέσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μπορεί να δώσει μεγαλύτερη σαφήνεια στο σκοπό, απ' ότι σε κανονικές περιπτώσεις. Όταν αναγνωρίσεις τον κίνδυνο της κατάστασης και αποφασίσεις να δράσεις, προκαλείται μια αλλαγή στη χημική σύνθεση του σώματος. Αλλά αυτή η αλλαγή εξαρτάται από τη συνειδητοποίηση της κατάστασης και από την απόφαση της αντιμετώπισής της. Το φυσικό σθένος, άσχετα αν είναι κανονικό ή ενισχυμένο, φέρνει αποτελέσματα μόνο μετά τη σκέψη να το χρησιμοποιήσεις.

 

Δύναμη

Ένας ορισμός της δύναμης είναι η ικανότητα να διατηρήσεις τη θέση σου στο χώρο. Το παιδικό παιχνίδι τουγκ-ο-βαρ, είναι ένα πετυχημένο παράδειγμα της δύναμης. Παλεύοντας, εκείνος που θα διατηρήσει καλύτερα τη θέση του στο χώρο που έχει εκλέξει, χωρίς να αφαιρεθεί ή να παρασυρθεί, κερδίζει τον αγώνα.

Η δύναμη είναι η εκλογή και διατήρηση της θέσης, χωρίς να επιτεθείς στον αντίπαλο.

 

Αυτοσυγκέντρωση

Η αυτοσυγκέντρωση είναι η ικανότητα να συγκεντρώνεις την προσοχή σου, όπου και όποτε θέλεις, άσχετα με εξωτερικά ερεθίσματα. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι το μούδιασμα ή η μη συνειδητοποίηση του πόνου σε μια αγωνιώδη κατάσταση, είναι απαραίτητα για την αυτοσυγκέντρωση και η ικανότητα να πέφτεις σε ημιαναισθησία αποτελεί μέρος του "κι", Αυτή η ιδέα, φαινομενικά αιτιολογημένη, είναι λανθασμένη.

Όσο μεγαλύτερη είναι σε κάποιον η συναίσθηση του σώματος, τόσο μεγαλύτερη είναι και η ικανότητα να το κατευθύνει.

Φαντασθείτε κάποιον να προσπαθεί να μιλήσει ενώ συγχρόνως χύνει νοβοκαΐνη στο στόμα του. Μούδιασμα σ' εκείνη την περιοχή προκαλεί έλλειψη ελέγχου των μυώνων. Καθώς φεύγει η επίδραση των ναρκωτικών, ανακτώνται η αυτοσυνείδηση όπως και ο αυτοέλεγχος.

Το "κι" είναι η εμπειρία του αυτοελέγχου, άσχετα από εξωτερικούς παράγοντες.

 

Ενέργεια

Μερικοί άνθρωποι γίνονται πολύ μυστικοπαθείς όταν μιλούν για την ενέργεια. Ενέργεια είναι απλά μια ενδεχόμενη ή πραγματική κίνηση ή δύναμη. Για τους γνώστες των μαχητικών τεχνών η ενέργεια διοχετεύεται στην κίνηση που αρχίζει με την απόφαση να δράσεις.

Το "κι" είναι η ικανότητα να πάρεις μια οριστική απόφαση. Όλες οι άλλες εκδηλώσεις εξαρτώνται από την ενέργεια. Αλλά υπάρχουν επίσης εκδηλώσεις που απεικονίζουν την ανικανότητα να αποφασίσει κάποιος ξεκάθαρα για τα τελικά αποτελέσματα των ενεργειών του. Εκδηλώσεις του αντισκοπού, είναι οι ανολοκλήρωτες ενέργειες, τα προβλήματα, η δυνατή προσπάθεια και ο πόνος.

 

Ατελής ενέργεια

Η ατελής ενέργεια είναι η πιο φανερή εκδήλωση του χαμηλού "κι". Όταν αποτύχει κάποιος να φέρει στο νου του το τελικό αποτέλεσμα, μπορεί μόνο να προχωρήσει όσο απλώνεται η φαντασία. Αν το μυαλό συλλαμβάνει μόνο την αρχή μιας πράξης, τότε η αρχή θα είναι το τέλος. Αν το μυαλό αντιλαμβάνεται μόνο την εξέλιξη μιας πράξης, τότε αυτή η πράξη, θεωρητικά, θα συνεχιστεί αόριστα. Η πράξη δεν θα ολοκληρωθεί, μέχρι το τέλος να απεικονισθεί στο μυαλό.

 

Προβλήματα

Ένα πρόβλημα είναι η σύγκρουση που αναπτύσσεται από δυο η περισσότερους αντίθετους σκοπούς.

Για παράδειγμα, μια πράξη αρχίζει με την απόφαση να σηκώσω τη γροθιά για να χτυπήσω. Την ίδια στιγμή, ένας αντίθετος σκοπός μπαίνει στο μυαλό μου για να ελέγξει εκείνον τον ελιγμό. Τι συμβαίνει; Ο βραχίονας παραμένει άκαμπτος, πράγμα το οποίο οφείλεται στις δυο διαφορετικές κατευθύνσεις ή σκοπούς, που δίνουν εντολή στον εγκέφαλο ταυτόχρονα. Ένα πρόβλημα έχει δημιουργηθεί, που μειώνει την πιθανότητα ολοκλήρωσης της πράξης.

 

Δυνατή προσπάθεια

Παρακολουθείστε κάποιον που μαθαίνει το πρώτο του κάτα. Παρατηρείστε ότι ξοδεύει πολλή ενέργεια για να εκτελέσει την κίνηση. Συγκρίνετέ τον με κάποιον πεπειραμένο, στην ίδια κίνηση. Χρειάζεται λιγότερη ενέργεια για να πραγματοποιήσει την επίδειξή του. Η δυνατή προσπάθεια συμβαίνει μόνο όταν αγωνίζεσαι εναντίον των αντιθέτων σκοπών. Οι άνθρωποι μερικές φορές συγχέουν την αυτοσυγκέντρωση με την προσπάθεια, αλλά η αυτοσυγκέντρωση πραγματικά δεν επιτυγχάνεται με πίεση. Μια πράξη θα εξελιχθεί ομαλά και εύκολα με την κατάλληλη αυτοσυγκέντρωση. Οι αντίθετοι σκοποί προξενούν απότομες, δύσκαμπτες κινήσεις και το αποτέλεσμα της σκληρής προσπάθειας, για τον ένα σκοπό εναντίον του άλλου, θα είναι η αποτυχία.

 

Πόνος

Ο πόνος και η δυσκαμψία των μυώνων συμβαίνουν όταν το σώμα περνά μια σκληρή δοκιμασία. Τα αποτελέσματα από τη δυνατή προσπάθεια, μεταξύ των αντιθέτων σκοπών, οδηγούν το σώμα σε αντιδραστική ακαμψία, με συνέπεια να μην πραγματοποιηθεί η πράξη ή να μείνει ανολοκλήρωτη.

Ας υποθέσουμε ότι κάποιος αποφασίζει να γυμνάσει και να τεντώσει μια ειδική ομάδα μυώνων. Την ίδια στιγμή φοβάται μήπως οι μυώνες τραβηχτούν βίαια, αν υπερτεντωθούν. Αυτός ο άνθρωπος θα τραβά τους μυώνες του κρατώντας τους σφιχτούς ενώ τους τεντώνει, προκαλώντας έτσι ένα τράβηγμα από δυο διαφορετικές κατευθύνσεις. Αυτοί οι μυώνες θα γίνουν δύσκαμπτοι και θα πονούν. Για να ανακουφιστούν οι μυώνες από την ένταση, που δημιουργήθηκε από τις αντίθετες προσπάθειες, πρέπει να χαλαρώσετε. Θυμηθείτε, ότι το "κι" χρησιμοποιείται για να σχηματίσουμε στο μυαλό μας την εικόνα του τελικού αποτελέσματος, χωρίς την παρέμβαση αντίθετων σκοπών.

 

Υπάρχουν τρεις διαδικασίες που μπορεί μια πράξη να ακολουθήσει, όταν κάποιος έχει αποφασίσει για μια ενέργεια.

 

Διαδικασία πράξης

Αυτός που αποφασίζει, φαντάζεται το τελικό αποτέλεσμα - και αφού διατηρεί τη θέση του, την αυτοσυγκέντρωσή του και τη κίνησή του - ολοκληρώνει το αποτέλεσμα της πράξης.

Διαδικασία ατελούς πράξης.

Το άτομο δεν φαντάζεται το τελικό αποτέλεσμα. Συνεχίζει όμως να διατηρεί τη θέση του και την αυτοσυγκέντρωσή του. Η κίνηση ξεκινά αλλά η πράξη δεν ολοκληρώνεται.

Διαδικασία προβλήματος.

Αποφασίζεται η πράξη. Ένας αντίθετος σκοπός επηρεάζει το μυαλό. Αναπτύσσεται μια σύγκρουση και ένα πρόβλημα δημιουργείται. Στιγμιαίος ή χρόνιος πόνος μπορεί να επακολουθήσει. Καμιά κίνηση δεν υπάρχει, και η πράξη είναι ατελής.

(ΠΡΟΣΟΧΗ : Μια ενέργεια μπορεί να ακολουθήσει στην αρχή τη διαδικασία της πράξης, αλλά σ' οποιοδήποτε σημείο, ένας αντίθετος σκοπός μπορεί να ανατρέψει την κατάσταση και να δημιουργηθεί ένα πρόβλημα).

 

Πώς μπορεί το "κι" να αναπτυχθεί; Προσπαθήστε τα παρακάτω:

- Μελετήστε αυτό το άρθρο. Διαμορφώστε τις λέξεις που δεν είναι ξεκαθαρισμένες και σκεφθείτε παραδείγματα για κάθε σημείο. Όσο περισσότερο καταλάβετε το "κι", τόσος μεγαλύτερος είναι ο αυτοέλεγχος.

- Κάντε έναν κατάλογο από πολλές παλιές ατελείς πράξεις, που σας έρχονται στο μυαλό, απ' όλες τις πλευρές της ζωής. Εξετάστε την κάθε μια προσεκτικά και δείτε αν είναι απαραίτητη η ολοκλήρωσή τους. Αν ναι, τότε προσπαθήστε. Αν όχι, διαγράψτε την από τη λίστα.

(ΠΡΟΣΟΧΗ : Πάρτε την απόφαση να ολοκληρώσετε αυτήν την εργασία, επίσης. Μην την αφήσετε να καταντήσει μια ατελής πράξη. Η ολοκλήρωση επιτυγχάνει την απαλλαγή από τις διαδικασίες προβλήματος και επιτρέπει τη νέα διαύγεια της απόφασης).

- Ολοκληρώνοντας μια πράξη μεγαλώνετε την εμπιστοσύνη. Όσο μεγαλύτερη είναι η αυτοπεποίθηση κάποιου, τόσο λιγότερες είναι οι σκέψεις της αποτυχίας ενάντια στον αρχικό σκοπό.

- Επίσης και η φυσική προπόνηση μεγαλώνει την αυτοπεποίθηση. Φανταστείτε τελικά αποτελέσματα στα πλαίσια της φυσικής προπόνησης.

- Εξασκηθείτε στην εφαρμογή αυτών των δεδομένων στη ζωή σας, όπως και στις μαχητικές τέχνες. Φέρτε στο νου σας τελικά αποτελέσματα διαφορετικά, θα δημιουργηθούν ατελείς πράξεις. Κάντε προοδευτικά βήματα για έναν μεγάλης σημασίας σκοπό. Μπορεί να είναι μια καλύτερη ιδέα, ιδίως στο ξεκίνημα της αντίληψης του "κι".

Και θυμηθείτε μια τελική σκέψη: το να δοκιμάζετε το "κι" δεν αποτελεί λύση, αλλά το να το αναπτύσσετε είναι λύση.

 

 (Οι φωτογραφίες είναι από επιδείξεις του Κβον Τσε Χβα, 9 νταν Ταεκβοντό)

www.karate.gr      

Αρχική      Επικαιρότητα      Τεχνική   .