karate.gr: 124 – ΠΟΠΚ - Δικαστικά Θέματα 

Πρώτη δημοσίευση 25/5/07.

 Αρχική     Επικαιρότητα     Οι Δίκες του Καράτε  

Καταχωρήσεις στο karate.gr Διοργανώσεις Χορηγίες-Δωρεές-Υποστήριξη

Άδειες Λειτουργίας Γυμναστηρίων


Κυριακή 13 Μαΐου 2007

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα:  Π Ρ Ω Τ Ο  Θ Ε Μ Α

Ρεπορτάζ της Παναγιώτας Τσαρλατήρα στη σελίδα 49

Το 40% όλων όσοι συστήνονται ως ειδικοί, εκμεταλλευόμενοι την απουσία νομικού πλαισίου, δεν έχει καμιά σχέση με τη Διατροφολογία, πολλές φορές δε με καμία επιστήμη.

4 στους 10 διαιτολόγους είναι «μαϊμού»

Επιχειρηματίες αλλά και ... αστυνομικοί πωλούν δίαιτες σε ανυποψίαστους στην Ελλάδα του «ό,τι δηλώσεις είσαι»

Η αβάσταχτη ελαφρότητα της «βαριάς» βιομηχανίας της δίαιτας απειλεί και φέτος όλους όσοι ετοιμάζονται να ζητήσουν χείρα βοηθείας από τους ειδικούς προκειμένου να αδυνατίσουν. Και αυτό διότι ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός «εκπροσώπων» αυτής της βιομηχανίας δηλώνουν ειδικοί, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι.

Τουλάχιστον τέσσερις στους δέκα διαιτολόγους-διατροφολόγους στη χώρα μας, όπως καταγγέλλουν οι αρμόδιοι των δύο Πανελληνίων Συλλόγων Διαιτολόγων-Διατροφολόγων, δεν διαθέτουν είτε τον απαραίτητο τίτλο σπουδών από τεχνολογικό ή ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα είτε νόμιμη άδεια λειτουργίας του διαιτολογικού γραφείου τους.

Γυμναστές, δάσκαλοι καράτε, επιχειρηματίες, αισθητικοί ακόμη και αστυνομικοί δηλώνουν διαιτολόγοι και προσφέρουν χωρίς αιδώ τις υπηρεσίες τους στους ανυποψίαστους που προστρέχουν για επιστημονική συνδρομή στο πρόβλημα της παχυσαρκίας.

Το αποτέλεσμα είναι αφενός να πλήττεται η αξιοπιστία του συγκεκριμένου επιστημονικού κλάδου, αφετέρου να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η δημόσια υγεία. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τη δεύτερη παράμετρο, η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου κάθε χρόνο τέτοιες μέρες, καθώς οι ενδιαφερόμενοι βγαίνουν μαζικά και υπό το κράτος πανικού, εν όψει καλοκαιριού, θάλασσας διακοπών κτλ. προς άγραν ειδικού, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα να πέσουν σε κακοτοπιές.

Πάντως, σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών του χώρου, το επίμαχο διάστημα πριν από το καλοκαίρι, δηλαδή από το Πάσχα έως τον Ιούνιο, αυξάνεται έως και 60% η πελατεία τους.

Από τους πλέον περιζήτητους επαγγελματίες στο χώρο της υγείας, οι κλινικοί διαιτολόγοι-διατροφολόγοι γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια μεγάλες δόξες.

Πού αποδίδεται αυτό;

«Κυρίως στην επίδραση της μόδας και των προτύπων που επιβάλλει: οι αδύνατοι άνθρωποι κυριαρχούν ως εικόνα. Έτσι πολλοί σπεύδουν στον διαιτολόγο ζητώντας τη συνδρομή του για να πετύχουν το στόχο τους, τα χάσουν δηλαδή τα περιττά κιλά και να μοιάσουν στα πρότυπα που κατασκευάζει η βιομηχανία της ομορφιάς. Αυξάνεται, όμως, ευτυχώς σταθερά, και ο αριθμός εκείνων που προσέρχονται στον διαιτολόγο επειδή έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία της σωστής διατροφής για τη σωματική και ψυχική υγεία» εξηγεί ο κ. Χαράλαμπος Γεωργακάκης, κλινικός διαιτολόγος και πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων, ο οποίος απευθύνεται στους αποφοίτους ΑΕΙ. Περίπου 500 διαιτολόγοι, κυρίως απόφοιτοι του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, είναι τα μέλη του συλλόγου, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα.

Ως ιδιώτες διαιτολόγοι απασχολούνται και οι περισσότεροι από τους 1000 εγγεγραμμένους στον έτερο σύλλογο, ο οποίος έχει ως μέλη του τους αποφοίτους των δύο ΤΕΙ Διατροφής και Διαιτολογίας. «Το επάγγελμά μας έχει ακόμα υψηλή ζήτηση. Η ίδρυση των σχολών, τόσο της πανεπιστημιακής όσο και των ΤΕΙ, χρονολογείται στο τέλος της δεκαετίας του 1980, οπότε δεν υπάρχει κορεσμός στο χώρο», παρατηρεί ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Εμμανουήλ Μανωλαράκης για τους διαιτολόγους-αποφοίτους ΤΕΙ. Μπορεί ο κορεσμός να μην τρομάζει (ακόμα) τους διαιτολόγους, αλλά επί του παρόντος έχουν να αντιμετωπίσουν έναν μεγαλύτερο κίνδυνο. «Τουλάχιστον το 40% αυτών που εμφανίζονται ως διαιτολόγοι, διατροφολόγοι και σύμβουλοι διατροφής δεν έχει καμιά σχέση με την επιστήμη της Διατροφολογίας. Μπορεί να είναι π.χ., γυμναστές, δάσκαλοι καράτε, αισθητικοί και να δηλώνουν διατροφολόγοι.», λέει ο κ. Γεωργακάκης.

Το ζήτημα της νομικής κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων απασχολεί τον κλάδο και οι εκπρόσωποί του έχουν ζητήσει επανειλημμένως από τους αρμοδίους να διευθετηθεί. «Η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος θα διασφαλίσει εμάς αλλά και τον κόσμο, που τελικά κινδυνεύει περισσότερο από τους αγύρτες που παρεισφρέουν εκμεταλλευόμενοι την απουσία νομικού πλαισίου» λέει ο κ. Μανωλαράκης, και συμβουλεύει όσους επισκέπτονται ιδιώτες διαιτολόγους και ινστιτούτα αδυνατίσματος –στα οποία, όπως σημειώνει, είναι υποχρεωτική η παρουσία διαιτολόγου αποφοίτου ΤΕΙ ή ΑΕΙ- να ζητούν να δουν τις «περγαμηνές» τους.


Στο ανωτέρω δημοσίευμα του "Πρώτου Θέματος" προσθέτω τη φωτογραφία της τηλεοπτικής παρουσίας του Μεσσία της Διατροφής (σε κάθε εκπομπή βάζει και έναν αβανταδόρο να υμνεί το "θαύμα" που τον έσωσε!) προς χιλιάδες υποψήφιους πελάτες του από το κανάλι ΤΗΛΕΦΩΣ των Οικολόγων (Τηλε-σκοτάδι έπρεπε να λέγεται, τρομάρα τους!) και από κάτω την απάντηση του Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων στην ερώτησή μου αν είναι μέλος τους!
Αυτά είναι αρκετά για το ποιόν του ανθρώπου της Διατροφικής Ζώνης ή Διατροφικής ... Τιράντας!

 

 


www.karate.gr      

 Αρχική     Επικαιρότητα     Οι Δίκες του Καράτε