karate.gr: 14 - Περιεχόμενα ΕΛΟΚ / WKF - ChickenClub   

Πρώτη δημοσίευση 20/8/2004.

  Αρχική      Επικαιρότητα      Περιεχόμενα ΕΛΟΚ / WKF .

Καταχωρήσεις στο karate.gr Διοργανώσεις Στηρίξτε το karate.gr με 20 €/έτος!

Το Παραδοσιακό καράτε και οι δασκάλες του Μπαλέτου!

 

 

Copyright © 1945-2045: Θύμιος Περσίδης,

Κυνηγός της Απάτης από Χόμπι!

 

 

        Με αφορμή το επόμενο Δελτίο Τύπου Νο 15/2004 (από το Internet) της ΕΛΟΚ, το οποίο έπεσε στην αντίληψή μου κατά τα τέλη Ιουλίου 2004, θεωρώ ότι οφείλω μια απάντηση στους κυρίους του ΔΣ της ΕΛΟΚ. Παραθέτω το Δελτίο Τύπου της ΕΛΟΤ:


 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΕΛΟΚ

Αθήνα 6 Απριλίου 2004

 

ΑΓΩΓΗ ΚΑΤΑ ΠΕΡΣΙΔΗ Η ΕΛΟΚ

 

Μήνυση και αγωγή κατά του προέδρου της πανελλήνιας ομοσπονδίας παραδοσιακού καράτε, κ. Ευθυμίου Περσίδη, θα κάνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε. Αυτό αποφασίστηκε ομόφωνα, κατά τη διάρκεια της χθεσινής (Δευτέρα) τακτικής συνεδρίασης, η οποία διεξήχθη στα γραφεία της Ομοσπονδίας.

 

Αφορμή στάθηκε η επιστολή που έστειλε ο κ. Περσίδης προς τον υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Γιώργο Ορφανό, τα ΜΜΕ, αλλά και στο διαδίκτυο. Η διοίκηση της ΕΛΟΚ θεώρησε πως η επιστολή με θέμα: «Η ειδική αθλητική αναγνώριση της ομοσπονδίας μας», περιέχει ψευδές και συκοφαντικό περιεχόμενο, το οποίο θίγει άμεσα τόσο τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όσο και τους εκατοντάδες συλλόγους του αθλήματος.

 

Θυμίζουμε πως ο κ. Ευθύμιος Περσίδης είχε καταδικαστεί πρωτόδικα για συκοφαντική δυσφήμηση προς τον τότε πρόεδρο της ΕΛΟΚ, κ. Γιώργο Γερόλυμπο, η οποία ανακλήθηκε στο εφετείο, όταν υπέβαλε επιστολή συγνώμης.

 

                                                                                                              Ευχαριστούμε

                                                                                      Από το γραφείο τύπου της ΕΛΟΚαράτε


 

Παρατήρηση πριν την  απάντηση:

Δεν έχω παραλάβει ακόμα καμιά αγωγή μέχρι σήμερα 20/8/04! Μήπως παραμυθιάζετε τον κόσμο σας???

 

Η  ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 

 

Παράγραφος πρώτη: Εσείς του απλού καράτε, αν έχετε θαρραλέο διοικητικό συμβούλιο θέλω να μου δώσετε τα Πρακτικά της συνεδρίασης στην οποία αναφέρεστε! Αλλά δεν έχετε!

 

Παράγραφος δεύτερη: Η επιστολή που έστειλα στον υφυπουργό αθλητισμού Γιώργο Ορφανό δεν αναφερόταν στην ΕΛΟΚ αλλά στον Γερόλυμπο. Πού χάθηκε αυτή η ψυχή! Κρύβεται πίσω από την ΕΛΟΚ?

Η επιστολή που έγραψα δεν είχε ούτε κατ' ελάχιστο ψευδές περιεχόμενο! Ψευδές περιεχόμενο είχαν πάντα οι ισχυρισμοί σας και η προσπάθειά σας να μας αρπάξετε τα δικαιώματα του Παραδοσιακού Καράτε. Και τώρα εσείς οι ίδιοι οφείλετε απαντήσεις για τη στάση σας αυτή, η οποία στέρησε από το Καράτε την Ολυμπιακή Αναγνώριση και την ευτυχία για τους αθλητές του να το έβλεπαν σήμερα σαν άθλημα επίδειξης στους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Όλα τα τελευταία δέκα χρόνια διαπράττατε ένα αθλητικό έγκλημα και είσαστε υπόλογοι στον κόσμο του Καράτε γι' αυτό!

 

Παράγραφος τρίτη: Η τρίτη παράγραφος αποδεικνύει την κακοήθειά σας καθώς και ότι ο "γενναίος" Γιώργος Γερόλυμπος κρύβεται πραγματικά πίσω σας! Δεν χρειαζόταν να θυμίσετε τι φοβερό είχα πάθει εγώ από εσάς. Το κάνατε για να μειώσετε την προσωπικότητά μου. Τι κάνει ο Γερόλυμπος; Χρησιμοποιεί τα Δελτία Τύπου της ΕΛΟΚ για να βγάζει τα δικά του  απωθημένα;;; Αλλά δεν ασχολούμαι με τέτοια θέματα. Απλά θα ήθελα να μείνει στην ιστορία του καράτε, την οποία για κακή σας τύχη την γράφει πλέον το karate.gr, ότι:

 

Όταν με εκδιώξατε από την ΕΛΟΚ με συκοφαντικές κατηγορίες και συνωμοτικές διαδικασίες (για τις ίδιες κατηγορίες αθωώθηκα στα πολιτικά δικαστήρια!), παρ' όλα όσα είχα προσφέρει ανιδιοτελώς σε όλους σας ανεξαιρέτως επί είκοσι χρόνια, δεν σταματήσατε εκεί, αλλά προεκτείνατε τις κατηγορίες σας και στα πολιτικά δικαστήρια με τέσσερις αγωγές εναντίον μου για συκοφαντική δυσφήμιση (μία της ομοσπονδίας, μία του Γερόλυμπου, μία του Τσόγκα και μία του Παπαδημητρόπουλου) ζητώντας μου συνολικά αποζημίωση 120 εκατ. δρχ. με τον συγκεκριμένο στόχο να μου κλείσετε το "ΔΥΝΑΜΙΚΟ" και να με εκμηδενίσετε οικονομικά. Οι αγωγές αυτές είχαν κατατεθεί από το ίδιο δικηγορικό γραφείο του δικηγόρου του Γερόλυμπου, τις απόψεις του οποίου όλοι σας ακολουθούσατε χωρίς κανένα ενδοιασμό! Τέτοιο πρωτοφανές μίσος και εκδικητικότητα είναι πρωτόγνωρα σε αθλητικό περιβάλλον!!!

Σας αντιμετώπισα στα δικαστήρια, κέρδισα την αγωγή της ΕΛΟΚ, κέρδισα την αγωγή του Γερόλυμπου, παρεπέμφθη η αγωγή του Τσόγκα σε ανώτερο δικαστήριο και δεν την συνέχισε (αφού είδε ότι είχαν χαθεί οι δύο πρώτες!) και ο ... μάστερ Παπαδημητρόπουλος δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, αφού είδε ότι η ΕΛΟΚ και ο Γερόλυμπος είχαν χάσει!!!

Στη συνέχεια και από τη θέση του γενικού γραμματέα της ΠΟΠΚ (στη διάρκεια των δικαστηρίων για την υφαρπαγή  από εσάς του δικαιώματος της ΠΟΠΚ επί του Παραδοσιακού Καράτε) δημοσίευσα στο Internet περί τις 30 κατηγορίες για αντίστοιχες παρανομίες του Γιώργου Γερόλυμπου. Μου έκανε αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση και σε αυτήν αναφέρεστε στην τρίτη παράγραφο του Δελτίου Τύπου σας. Παρά την πληθώρα των κατηγοριών, η αγωγή του απέδωσε μια σχετικά μικρή ποινή στο Πρωτοδικείο και στο Εφετείο ήμουν έτοιμος να αντιμετωπίσω την κατάσταση. Όταν ο πρόεδρος πρότεινε να συμβιβαστούμε, εγώ ζήτησα να δικαστώ, ενώ ο Γερόλυμπος σαν βρεγμένη γάτα είπε ότι εκείνος προτιμούσε να συμβιβαστούμε. Τελικά μετά από συζήτηση αποφασίσαμε να συμβιβαστούμε. Ήταν μια συμφωνία και των δύο και επ' ουδενί υποχώρηση κάποιου από τους δύο. Σημειώνω εδώ ότι εκκρεμούσε ακόμα το δικαστήριο του Αρείου Πάγου μεταξύ ΕΛΟΚ και ΠΟΠΚ στο οποίο εμπεριέχονταν οι εκτιμήσεις της βαρύτητας πολλών κατηγοριών μου κατά του Γερόλυμπου. Γι' αυτό ακριβώς δέχθηκα τον συμβιβασμό! Ειδάλλως προτιμούσα να δικαστώ! Την συμφωνία αυτή την υπογράψαμε και οι δύο και οι κύριοι τιμούν την υπογραφή τους!!!

Αν εδώ μου πείτε ότι εγώ επανήλθα πρώτος στις διαφορές μας με τον Γερόλυμπο, σας απαντώ αμέσως ότι ο Γερόλυμπος είναι δημόσιο πρόσωπο, θεωρώ ότι προκαλεί ζημία στα αθλητικά πράγματα της χώρας και, το κυριότερο, μετά την υπογραφή εκείνης της συμφωνίας προστέθηκαν πρώτον η απόφαση του Αρείου Πάγου για το Παραδοσιακό Καράτε, πράγμα που αποδεικνύει ότι ο Γερόλυμπος κατέστρεψε το Καράτε διεθνώς, και δεύτερον η αποπομπή του από το Αθήνα 2004, πράγμα που αποδεικνύει όλους τους ισχυρισμούς μου για τα δέκα τελευταία χρόνια για το ποιόν του!!!

 

Μόνο και μόνο για την αποκατάσταση της αλήθειας θα δημοσιεύσω εδώ την απόφαση της πρώτης αγωγής της ΕΛΟΚ εναντίον μου, η οποία υποκινήθηκε από τον αντιπρόεδρο Γερόλυμπο με πρόεδρο τον Σανιώτη και με τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ να ... διανθίζουν το μπουκέτο!

Εκείνο που ποτέ μου δεν κατάλαβα είναι το πώς δικαιολογείται το να κατηγορείτε με συκοφαντίες τον άνθρωπο που οι ίδιοι είχατε "τιμήσει" σε γενική σας συνέλευση ως "Επίτιμο Πρόεδρο";;;

Και στη συνέχεια, αφού τον εκδιώξατε ατιμάζοντας με την πράξη σας όχι μόνο τον ίδιο σας τον εαυτό, αλλά και τον τίτλο του Επιτίμου Προέδρου της ΕΛΟΚ, μετά από λίγα χρόνια ... "τιμήσατε" τον Γερόλυμπο με τον τίτλο που εσείς ατιμάσατε!

Εδώ που τα λέμε, ο ίδιος ... αυτοτιμήθηκε ως 1) πρώην πρόεδρος, 2) ενεργό μέλος του ΔΣ,  3) πρόεδρος της Βαλκανικής, 4) Γεν. Γραμματέας της Πανευρωπαϊκής, και 5) Γεν. Γραμματέας της Παγκόσμιας!

Ο Έλληνας Ελ Κούρη έχει γίνει!!!

Και πουλάει ακόμα και φόρμες καράτε, πράγμα που απαγορεύει ο νόμος!!!

Περίεργη αντίληψη έχετε περί ηθικής και ανηθικότητας!


 

ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΦΟΡΩΝ

Αριθμός Απόφασης 2867 / 1995

ΤΟ ΜΟΝΟΜΕΛΕΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Αποτελούμενο από την Πρωτοδίκη, Στυλιανή - Μαρία Μαυρογιάννη, την οποία όρισε ο Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου, και από την γραμματέα, Ευαγγελία Καράλη.

Συνεδρίασε δημόσια στο ακροατήριό του, στις 3­-4-1995, για να δικάσει την υπόθεση μεταξύ:

Του ενάγοντος: Του Αθλητικού Σωματείου, με την επωνυμία “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΤΕ” που έχει την έδρα του στην Αθήνα και εκπροσωπείται νόμιμα, το οποίο εκπροσώπησε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του, Ιωάννης Αναγνωστόπουλος.

Των εναγομένων: 1) Της Εταιρείας Περιορισμένης Ευθύνης, με την επωνυμία «ΘΥΜΙΟΣ ΠEPΣIΔHΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΗ Ε.Π.Ε.», που έχε ι την έδρα της στην Αθήνα κα ι εκπροσωπείται νόμιμα, την οποία εκπροσώπησε ο πληρεξού­σιος δικηγόρος της, Ιωάννης Γαλελιανός, και 2) Ευθυμίου Περσίδη του Κοσμά, κατοίκου Αθηνών, ο οποίος εμφανίσθηκε με τον ίδιο ως άνω δικηγόρο.

Το ενάγον, ζητεί να γίνει δεκτή η από 6-12-1994 αγωγή του, που κατατέθηκε στο Δικαστήριο αυτό με αριθμό 6022/1994, προσδιορίστηκε για την παραπάνω δικάσιμο και γράφτηκε στο πινάκιο.

Κατά την συζήτηση της υποθέσεως, οι πληρεξούσιοι δικηγόροι των διαδίκων, ανέπτυξαν τους ισχυρισμούς τους και ζήτησαν να γίνουν δεκτά, όσα αναφέρονται στα πρακτικά και στις προτάσεις τους.

 

ΑΦΟΥ ΜΕΛΕΤΗΣΕ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΣΚΕΦΤΗΚΕ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟ

Στην ένδικη αγωγή το ενάγον σωματείο εκθέτει ότι με την δημοσίευση σειράς άρθρων στα τεύχη των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 1994 του περιοδικού «ΔΥΝΑΜΙΚΟ» με εκδότες τους εναγομένους, οι οποίοι έχουν και την ιδιοκτησία και οικονομική εκμετάλλευση του περιοδικού αυτού, ο δεύτερος δε είναι κύριος μέτοχος, νόμιμος εκπρόσωπος και διαχειριστής της πρώτης αλλά και συντάκτης των περισσοτέρων άρθρων του ως άνω περιοδικού, προσεβλήθη βάναυσα η τιμή και υπόληψη του ενάγοντος. .Διώκεται .δε με την αγωγή να υποxρεωθούν οι εναγόμενοι εις ολόκληρον ο καθένας να καταβάλουν στο ενάγον με απειλή προσωπικής κρατήσεως κατά του δευτέρου εναγομένου, Το ποσό των 10.000.000. δραχμών ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστη από την ως άνω παράνομη συμπεριφορά των εναγομένων, με το νόμιμο τόκο από της επομένης της επιδόσεως της αγωγής μέχρι την εξόφληση, να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι να καταχωρίσουν στο περιοδικό τους περίληψη της απόφασης αυτής, να κηρυχθεί η παρούσα ως προς την καταψηφιστική διάταξη αυτήc προσωρινώς εκτελεστή και να καταδικασθούν οι εναγόμενοι στα δικαστικά έξοδα.

Με το περιεχόμενο αυτό (... ... κτλ. κτλ. τυπικά νομικά ... )

Από τον συνδυασμό των άρθρων μόνου του ν. 1178/1981 και 681 Δ Κ.Πολ.Δ. προκύπτει ότι, ο ιδιοκτήτης παντός εντύπου υποχρεούται σε πλήρη αποζημίωση για την παράνομη περιουσιακή ζημία καθώς και σε χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπαιτίως προξενήθηκαν με δημοσίευμα που θίγει την τιμή ή την υπόληψη παντός ατόμου, έστω και αν η κατά το άρθρο 914 ΑΚ υπαιτιότης, η κατ' άρθρο 919 ΑΚ και η κατ' άρθρο 920 ΑΚ γνώση ή υπαίτιος άγνοια συντρέχει στο συντάκτη του δημοσιεύματος ή αν ούτος είναι άγνωστος, στον εκδότη ή τον διευθυντή συντάξεως του εντύπου. Με την τρίτη παράγραφο εδαφ. α' του αυτού άρθρου ορίζεται ότι ο ιδιοκτήτης κάθε εφημερίδας ή περιοδικού υποχρεούται να ορίζει εκδότη και διευθυντή φυσικά πρόσωπα μη καλυπτόμενα υπό ασυλίας ή άλλου λόγου που αίρει το αξιόποινο ή παρακωλύει την ποινική τους δίωξη καθώς και ότι ποινική ευθύνη του ιδιοκτήτη υπάρχει μόνο αν συντρέχουν στο πρόσωπό του οι ιδιότητες του εκδότη ή διευθυντή η δεν έχει ορίσει εκδότη. Κατά δε τις διατάξεις του άρθρου 681 Δ Κ.Πολ.Δ., κατά την ειδική διαδικασία των άρθρων 666 παρ. 1, 667, 670, 671 παρ. 1 έως 3 και 672-676 δικάζονται από Το καθ' ύλην αρμόδιο δικαστήριο οι πάσης φύσεως διαφορές που αφορούν σε αποζημίωση οποιασδήποτε μορφής περιουσιακής ζημίας ή ηθικής βλάβης που προκλήθηκε δια του τόπου ή με ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές εκπομπές, ως και οι συναφείς προς αυτές αξιώσεις προστασίας της προσωπικότητας των προσβληθέντων. Η πα­ράγραφος 3 του άρθρου 681 Β εφαρμόζεται εν προκειμένω.

Με το άρθρο 14 παρ. 1 και 2 του ισχύοντος Συντάγματος, ορίζονται ότι καθένας μπορεί να εκφράζει και να διαδίδει προφορικά, γραπτά και δια του λόγου τους στοχασμούς του τηρώντας τους νόμους του Κράτους, καθώς και ότι ο τόπος είναι ελεύθερος, ενώ η λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέτρο απαγορεύονται. Με τη διάταξη αυτή καθιερώνεται και προστατεύεται η ελευθεροτυπία υπό την τυπική και ουσιαστική της μορφή, με την έννοια ειδικότερα ότι η δημοσιογραφία δεν ανάγεται μεν σε δημοσία λειτουργία, επιτελεί όμως κοινωνική αποστολή γιατί προσφέρει υπηρεσία σημαντική για το λαό. Υπό την ουσιαστική της άποψη, η ελευθεροτυπία κατοχυρώνεται, από την ευρύτητα που διατυπώνεται η ανωτέρω συνταγματική διάταξη με τρισκελές, τουλάχιστον περιεχόμενο, δηλαδή την έκφραση των στοχασμών, την πληροφορική (άλλως ειδησεογραφία ), καθώς και την άσκηση κριτικής και ελέγχου των δημοσίων κυρίως πραγμάτων και ειδικότερα των προσώπων που ασκούν δημόσιο λειτούργημα ή τελούν σε υπηρεσιακή σχέση με το δημόσιο και για ζητήματα σχετιζόμενα με το δημόσιο βίο τους. Από το άρθρο 25 παρ. 3 του ανωτέρω Συντάγματος, που ορίζει ότι η καταχρηστική άσκηση δικαιώματος δεν επιτρέπεται, προκύπτει ότι και το δικαίωμα της ελευθεροτυπίας υπόκειται σε περιορισμούς και ασκείται εντός των ορίων που χαράζουν οι νόμοι του κράτους, οι οποίοι επιδιώκουν, όχι την με οιονδήποτε τρόπο παρεμπόδιση της ελευθεροτυπίας καθ' εαυτής, αλλά την προστασία των άλλων πολιτών και του κοινωνικού συνόλου από την καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος της διά του τύπου ελευθέρας εκφράσεως γνώμης ή διαδόσεως πληροφοριών ή ασκήσεως κριτικής. Η υποβολή του δικαιώματος ελευθεροτυπίας στον ανωτέρω περιορισμό προκύπτει και από το άρθρο 10 της από 4-11-1950 διεθνούς συμβάσεως της Ρώμης για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των θεμελιωδών ελευθεριών, που κυρώθηκε αρχικά με το ν. 2329/1953 Και ξανακυρώθηκε μετά την καταγγελία της το 1969, με το νδ 53/1974 και έχει ισχύ συνταγματικής διατάξεως ( άρθρο 28 παρ. 1 ισχύοντος Συντάγματος ), κατά τη δευτέρα παράγραφο του οποίου η άσκηση του δικαιώματος της ελευθέρας εκφράσεως συνεπάγεται καθήκοντα και ευθύνες και δύναται να υπαχθεί σε περιορισμούς ή κυρώσεις που αποτελούν αναγκαία μέτρα σε δημοκρατική κοινωνία για την εθνική ασφάλεια, τη δημόσια τάξη, την προστασία της υπολήψεως και των δικαιωμάτων των τρίτων κλπ. Τα δυσδιάκριτα γενικώς όρια του δικαιώματος ελευθεροτυπίας από την εφαρμογή των ανωτέρω διατάξεων το ημεδαπό δίκαιο προσδιορίζει ειδικότερα σε σχέση με τις διατάξεις των άρ­θρων 361 - 365 ΠΚ για την προστασία της τιμής και υπολήψεως των τρίτων με τη διάταξη του άρθρου 367 του ΠΚ με την οποία ορίζεται ότι δεν συνιστούν άδικη πράξη, μεταξύ άλλων και εκδηλώσεις προς εκτέλεση νομίμων καθηκόντων, προς άσκηση νομίμου εξουσίας ή χάριν διαφυλάξεως ( προστασίας ) δικαιώματος ή εξ άλλου δεδικαιολογημένου ενδιαφέροντος ή σε αναλόγους περιπτώσεις, εκτός αν αυτές συνιστούν συκοφαντική δυσφήμηση ή προκύπτει από το σύνολο των περιστάσεων ύπαρξη σκοπού εξυβρίσεως του θιγομένου. Με τη διάταξη αυτή σαφώς επιβεβαιώνεται το δικαίωμα των εφημερίδων και των προσώπων που συνδέονται άμεσα με τη λειτουργία τους για τη δημοσίευση ειδήσεων και την άσκηση ακόμη και οξείας κριτικής για τις πράξεις και γενικώτερα τη συμπεριφορά φυσικών ή νομικών προσώπων ή ομάδων προσώπων που ενδιαφέρουν το κοινωνικό σύνολο, Kαθώς και ότι αυτό ασκείται νομίμως ακόμη και επί αντικειμενικώς αvακριβών και επιβλαβώv για το λόγο αυτό δημοσιευμάτων, όταν ελλείπει η γνώση του ότι αυτά είναι ψευδή δεν κατευθύνονται ειδικώς στην προσβολή της τιμής του άλλου. Ο ειδικός αυτός σκοπός της συκοφαντικής ή εξυβριστικής συμπεριφοράς υπάρχει στον τρόπο εκδηλώσεώς της, όταν δηλαδή δεν ήταν πραγματικά αναγκαίος και το επιβεβλημένο ΙΝ CΟNCRETΟ μέτρο για να αποδοθεί όπως έπρεπε αντικειμενικά το περιεχόμενο της σκέψεως του πράττοντα για την προστασία του δικαιολογημένου ενδιαφέροντος, γι' αυτό και το δικαστήριο της ουσίας πρέπει να προσδιορίζει ειδικά ποιές, αντί εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν, φράσεις και εκφράσεις ήταν δυνατόν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να θίγεται η τιμη και υπόληψη του τρίτου για την εκδήλωση του δικαιολογημένου ενδιαφέροντος του δράστου ( ΕΑ 9975/1986 ΕλλΔνη 28 σελ. 299 ).

Από τις καταθέσεις των μαρτύρων που εξετάσθηκαν ενόρκως στο ακροατήριο ( βλ. πρακτικά), τις ομολογίες των διαδίκων, από τα έγγραφα που επικαλούνται και προσκομίζουν οι διάδικοι και από όλη εν γένει τη διαδικασία, αποδείχθηκαν κατά την κρίση του Δικαστηρίου τα ακόλουθα πραγματικά περιστατικά:

Στα τεύχη των μηνών Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 1994 του μηνιαίου αθλητικού περιεχομένου περιοδικού “ΔΥΝΑΜΙΚΟ" του οποίου ιδιοκτήτες, εκδότες και εκμεταλλευόμενοι αυτό οικονομικώς είναι οι εναγόμενοι και επί πλέον ο δεύτερος είναι κύριος μέτοχος, νόμιμος εκπρόσωπος και διαχειριστής της πρώτης εναγομένης, δημοσιεύθηκαν τα ακόλουθα, συντάκτης των οποίων είναι ο δεύτερος εναγόμενος:

(α) Tεύxους Οκτωβρίου 1994:

“Η Ομοσπονδία Καράτε περνάει σήμερα μια κρίση αξιών από ένα σύνολο ενεργειών ξένο προς τη φιλοσοφία του Καράτε. Η αγνότητα της ζει ή πεθαίνει!..." ( στίχ. 16 - 19 της 2ης στήλης 5ης σελ. στο άρθρο με τίτλο "KΑRΑTE-DΟ: Ο Δρόμος με τις... Πεπονόφλουδες).

“Η εγχείρηση είναι απαραίτητη και πρέπει να γίνει ΤΩΡΑ ( με κεφαλαία ) και το καρκίνωμα να αποβληθεί.” ( στίχ. 30-32 της ίδιας, όπως προηγουμένως, στήλης και σελίδας ).

“Τα αγωνιστικά στιγμιότυπα δεν έχουν καμιά σχέση με τις αμαρτίες της διοίκησης. Τα βγάζουμε για αντιπαράθεση της βρωμιάς με την αγνότητα... “ ( λεζάντα της δεύτερης φωτογραφίας της 8ης σελ. και της φωτ/φίας της 12ης σελ. στο άρθρο με τίτλο: “Βόμβα υδρογόνου με αλυσιδωτές εκρήξεις στο Δ.Σ. της Ε.Ο.Ε. Καράτε").

“.. . Όλο το σύστημα, από Πρόεδρο μέχρι (αποσιωπητικά) υπάλληλο (ο οποίος και αυτός μάζευε υπογραφές σε δεδομένη στιγμή!) ( οι λέξεις εντός παρενθέσεως με θαυμαστικό στο τέλος) ήταν "κουρντισμένο" (η λέξη μέσα σε εισαγωγικά) να δουλέψει σε δεδομένη κατεύθυνση ( στίχ. 3-8 της δεύτερης στήλης της 10ης σελ. στο ίδιο άρθρο).

“Ο Γερόλυμπος είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος των φορμών Καράτε ΚΑΜΙΚΑΖΕ (Με κεφαλαία). Γνωστό αυτό. Πουλάει σε όλους τους συλλόγους, αλλά και στην Ομοσπονδία κατά παράβαση του 75/75 και κατά απόλυτη γνώση αυτού του γεγονότος από τους κυρίους” ( στίχ. 11-18 της 3ης στήλης της 11ης σελ. στο ίδιο άρθρο ).

β) Τεύχους Νοεμβρίου 1994:

“Όλες αυτές οι ενέργειες, σίγουρα θεωρούνται μια τεράστια αποτυχία ενός ανάξιου διοικητικού Συμβουλίου .. ( στίχ. 5-7 της 3ης στήλης της 1Οης σελ. ).

Ο κ. Γιώργος Γερόλυμπος ,..είναι ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της γνωστής διεθνούς φίρμας φορμών καράτε ΚΑΜΙΚΑΖΕ και έχει αναπτύξει μια πρωτοφανή διεύρυνση πωλήσεων αυτών των φορμών προς αθλητές, εκπαιδευτές, συλλόγους της ΕΟΕΚ αλλά θρασύτατα και προς την ίδια την ΕΟΕΚ . ( στίχ. 5-16 της 2ης στήλης της 12ης σελ. ).

" ... η εμπορική του αυτή δύναμη με κατάλληλες οικονομικές εξυπηρετήσεις του εξασφαλίζει τη θέση στη διοίκηση αντίστοιχα με συνέχεια πάλι την απαράδεκτη δυνατότητα του επηρεασμού των αποφάσεων του Δ.Σ. για ενέργειες σχετικές με πρόσωπα και καταστάσεις, ώστε ουσιαστικά η λειτουργία της ΕΟΕΚ να κατευθύνεται στο εμπορικό συμφέρον του κ. Γερόλυμπου". ( στίχ. 22­-23 της 2ης στήλης της 12ης σελ. ).

“Όταν η Γενική Γραμματεία ελέγξει μετά πέντε χρόνια ( γιατί άραγε τότε; ) και δει τα κύματα Της Μαύρης Θάλασσας στα λογιστικά της ΕΟΕΚ... ( στίχ. 39­-43 3ης στήλης της 14ης σελ. ).

“ … υπέρ της προμήθειας ΚΑΜΙΚΑΖΕ από την Ομοσπονδία μέσω προμηθευτή ..... (αποσιωπητικά) μαϊμού”  ( στί­χοι 23-26 της 1ης στήλης της 15ης σελ.' ).

 

Ο δεύτερος εναγόμενος, προερχόμενος από το χώρο του καράτε, υπήρξε κατά τα πρώτα έτη της ζωής της ενάγουσας Ομοσπονδίας μέλος του Διοικητικού της Συμβουλίου ( Πρόεδρος, Γενικός Γραμματέας ), όμως στη συνέχεια λόγω αμετάκλητης καταδίκης του για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση μελών της Ομοσπονδίας του Bοdy Building μέσω εντύπου, παραιτήθηκε από μέλος του ΔΣ της εναγομένης και παρέμεινε Επίτιμος Πρόεδρος αυτής. Είχε δε ορισθεί με αντίστοιχες αποφάσεις της ενάγουσας υπεύθυνος τύπου και δημοσίων σχέσεων αυτής όπως και διευθυντής της σχολής προπονητών του καράτε. Ως Επίτιμος Πρόεδρος συμμετείχε στις Γενικές Συνελεύσεις της ενάγουσας, αλλά και το ΔΣ αυτής του είχε επιτρέψει να συμμετέχει κατά τις συνεδριάσεις του με ρόλο συμβουλευτικό, χωρίς δικαίωμα ψήφου. Στις 12-7-1994 το ΔΣ θεωρώντας τη συμπεριφορά του εναγομένου αντίθετη προς την ιδιότητά του ως επιτίμου προέδρου, με απόφαση του απαγόρευσε σ’ αυτόν να παρίσταται και να συμμετέχει στις  μελλοντικές συνεδριάσεις του και αφήρεσε απ' αυτόν τις προαναφερθείσες ιδιότητες. Ο ενάγων, ο οποίος κατά κύριο επάγγελμα είναι μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος του ΕΜΠ, ασχολείται και με τη δημοσιογραφία. Λόγω δε των ως άνω ιδιοτήτων που είχε σχετικά με την ενάγουσα, υπήρχε η δυνατότης να υποπέσει στην αντίληψή του, ο τρόπος λειτουργίας της ενάγουσας αλλά και η συμμετοχή σ’ αυτόν των αρμοδίων οργάνων της. Ενδιαφερόμενος δε άμεσα με το άθλημα του καράτε αλλά και με την προς τα έξω εικόνα της ενάγουσας η οποία αποτελείται από μεγάλο αριθμό αθλητικών σωματείων από όλη την Ελλάδα, αναγκάσθηκε από λόγους ευαισθησίας να προβεί στα ως άνω δημοσιεύματα, όχι για να θίξει το κύρος και την υπόληψη της ενάγουσας, για την ορθή λειτουργία της οποίας κυρίως ενδιαφερόταν αφού ήταν και παλιό μέλος του ΔΣ αυτής, όπως προαναφέρθηκε, αλλά αντίθετα για να αποτρέψει, όπως διαφαίνεται, ενέργειες των οργάνων της, οι οποίες την εκθέτουν, λαμβανομένου υπόψη ότι μετά την ακύρωση εξετάσεων αθλητών και την υποβολή αιτήσεων ορισμένων σωματείων προς σύγκληση έκτακτης γενικής συνελεύσεως, προς συζήτηση των τεκταινομένων στους κόλπους της Ομοσπονδίας ( βλ. κατάθεση του μάρτυρα Γεωργίου Ντούκα ), η προς τα έξω εικόνα της ( Ομοσπονδίας ) άρχισε να προκαλεί υπόνοιες περί του τρόπου λειτουργίας της. Μετά από αυτό, η ασκηθείσα ως άνω κριτική από τον δεύτερο εναγόμενο καλύπτεται από τα τασσόμενα από το Σύνταγμα και το άρθρο367 ΠΚ όρια, προέβη δε σ’ αυτήν από δικαιολογημένο ενδιαφέρον, όπως προαναφέρθηκε, προς προστασία του νομικού προσώπου της ενάγουσας και όχι για να θίξει το κύρος αυτής.

Κατόπιν αυτών, η ένδικη αγωγή η οποία είναι νόμιμη στηριζόμενη στις προπαρατεθείσες διατάξεις και σ’ αυτές των άρθρων 346,481, 914, 932 ΑΚ σε συνδυασμό με τα άρθρα 362 - 363 ΠΚ, 907, 908 και 176 Κ.Πολ.Δ., πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμη κατ' ουσίαν. Η δικαστική δαπάνη πρέπει να συμψηφισθεί μεταξύ των διαδίκων λόγω εύλογης αμφιβολίας της ενάγουσας ως προς την έκβαση της παρούσας δίκης ( άρθρ. 179 Κ.Πολ.Δ. ).

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ

Δικάζει κατ' αντιμωλίαν των διαδίκων

Απορρίπτει την αγωγή και

Συμψηφίζει τη δικαστική δαπάνη μεταξύ των διαδί­κων.

Κρίθηκε, αποφασίστηκε και δημοσιεύτηκε, σε έκτακτη δημόσια συνεδρίαση στο ακροατήριό του, στην Αθήνα, στις 31-7-1995.

Η ΔΙΚΑΣΤΗΣ                                                           Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


 

Σε αυτό το σημείο, αξιότιμοι κύριοι, θα ήθελα να σας τονίσω τη μεγάλη διαφορά του Παραδοσιακού Καράτε Μας από το απλό καράτε Σας, την οποία σας διευκρινίζουν κάθε τόσο οι αποφάσεις των δικαστηρίων, αλλά εσείς δεν εννοείτε να την καταλάβετε: Το Παραδοσιακό Καράτε έχει "παράδοση", πράγμα το οποίο, πέρα από την πολυετή μελέτη της τεχνικής και της τέχνης, σημαίνει και ηθική, σεβασμό, αυτοσεβασμό, αυτοεκτίμηση και αλληλοεκτίμηση! Αλλά αυτά για εσάς είναι ακαταλαβίστικα, όταν ένα διοικητικό συμβούλιο για προσωπικούς λόγους συγκεκριμένου ατόμου παίρνει στο κυνήγι με δικαστήρια τον άνθρωπο που πέντε χρόνια φιλοξενούσε την έδρα της ΕΛΟΚ δωρεάν στο γραφείο του, δεκαεπτά χρόνια προέβαλε από τα περιοδικά του κατ' εξοχήν τις δραστηριότητές της χωρίς κανένα αντάλλαγμα, υπήρξε επί δέκα τέσσερα χρόνια γενικός γραμματέας της, πρόεδρος και επίτιμος πρόεδρος με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων!!!

 

Και το χειρότερο για εσάς είναι πως δεν πρόκειται να καταλάβετε ποτέ!!! Γι' αυτό το λόγο αυτό που διδάσκετε είναι πιο κοντά στο ... μπαλέτο παρά στο καράτε!


Με βαθιά ιαπωνική υπόκλιση
 

karate.gr - για όσους ξέρουν να διαβάζουν!

  Αρχική      Επικαιρότητα      Περιεχόμενα ΕΛΟΚ / WKF .

 

 

 

 

 

A