karate.gr: 15 - Αθλητικά Θέματα 

Πρώτη δημοσίευση 11/8/2004.

  Αρχική      Επικαιρότητα      Αθλητικά Θέματα .


 

“Άδειο Κουστούμι” και ο Γιώργος Ορφανός!

 

Αθήνα, 11/8/04

“Η Πολιτεία είναι κοντά στην αθλήτρια” είπε ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Ορφανός σχετικά με την απόπειρα αυτοκτονίας της αθλήτριας του τζούντο!

Τι να το κάνει αυτό η αθλήτρια τώρα που έγινε κομμάτια;

Μα η Πολιτεία φταίει που πήδηξε η αθλήτρια από τον τρίτο όροφο, θα μου πείτε!

Όχι απόλυτα, αλλά έχει και η Πολιτεία ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Τόσο μεγάλο ώστε να εγείρεται απαίτηση αποζημίωσης από τους οικείους της αθλήτριας κατά της ομοσπονδίας και της Πολιτείας.

Πώς δικαιολογείται μια τέτοια άποψη;

Είναι απλό:

Οι αθλητές, όταν κάνουν πρωταθλητισμό, παίζουν κορώνα-γράμματα την υγεία τους, την ακεραιότητά τους και τη ζωή τους. Αν για παράδειγμα η καρδιά τους κρύβει μια πάθηση και “σκάσει” στη μεγάλη ένταση της υπερπροπόνησης, δεν είναι υπεύθυνος μόνο ο αθλητής αλλά και ο προπονητής και η ομοσπονδία που δεν τον παρακολουθούσαν ιατρικά και η Πολιτεία που δεν χρηματοδότησε την ομοσπονδία ιδιαίτερα για αυτό το σκοπό.

Η Πολιτεία δια μέσου της Ολυμπιακής Επιτροπής και της αρμόδιας ομοσπονδίας είναι απόλυτα υποχρεωμένη να παρέχει πλήρη ιατρική κάλυψη στους αθλητές.

Η ψυχολογική κατάσταση του αθλητή είναι ένας από τους ζωτικούς παράγοντες της προσωπικότητάς του, που δοκιμάζονται “άγρια” κατά τη διάρκεια πρωταθλητικής προετοιμασίας. Όλες οι αθλητικές ομάδες στο εξωτερικό έχουν ψυχολόγους που παρακολουθούν από κοντά τους αθλητές τους. Αυτό γίνεται και στην Ελλάδα βέβαια, αλλά σε πολύ μικρό ποσοστό του απαραίτητου. Αν η αθλήτρια περνούσε τακτικά από ψυχολόγο, στον οποίο όλοι τα λένε όλα, τότε θα είχε διαγνωσθεί το ψυχολογικό στρες λόγω και των προσωπικών της προβλημάτων και με την κατάλληλη παρέμβαση θα είχε αποφευχθεί η τραγωδία!

Αλλά τι μιλάμε για ψυχολόγο, όταν δεν δίνονται έγκαιρα τα χρήματα της ολυμπιακής προετοιμασίας των αθλητών, δηλαδή όταν δεν τους δίνουν να φάνε φαγητό κάθε μέρα, αλλά τους λένε: “καλά, προπονήσου σήμερα και τρως ... μεθαύριο”!!!

Από τα τεράστια ποσά που δίνονται από τη ΓΓΑ στις ομοσπονδίες, χωρίς κανένα έλεγχο για το πού ξοδεύονται, στους αθλητές φθάνει ένα ελάχιστο ποσοστό, το οποίο καλύπτει ένα επίσης ελάχιστο ποσοστό των εξόδων τους. Τα υπόλοιπα χάνονται στο δρόμο.

Είναι πασίγνωστο ότι ο αθλητισμός της χώρας μας συντηρείται από τους ίδιους τους αθλητές και όχι από την Πολιτεία.

Η ανευθυνότητα με την οποία “βλέπει” την απόπειρα αυτοκτονίας της αθλήτριας του τζούντο ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Ορφανός είναι η ίδια με την ανευθυνότητα με την οποία “βλέπει” και την αναγνώριση της ομοσπονδίας μας!

Είναι δύο άσχετα μεταξύ τους πράγματα αλλά η αντιμετώπιση από τον Γιώργο Ορφανό είναι η ίδια: “Αισθάνεται σαν να μην το αφορούν αυτά τα θέματα!” Το μυαλό του είναι πλημμυρισμένο από το ποδόσφαιρο !!!

Όπως δεν απαντά στον επί πέντε μήνες βομβαρδισμό με τις επιστολές, τα εξώδικα και τις καταγγελίες μας σχετικά με την επί δέκα χρόνια παράνομη στέρηση της αναγνώρισης της ομοσπονδίας μας, σαν να μην τον αφορά το θέμα, έτσι και από τη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του δεν συνειδητοποίησε ότι το αντικείμενο του υφυπουργείου του είναι η ανθρώπινη λειτουργία του ελληνικού αθλητισμού!

Έκανε όμως τις πρώτες κινήσεις για τις αλλαγές στις διοικήσεις των ομοσπονδιών επί το ... νεοδημοκρατικότερον! Ενδιαφέρεται για την “εικόνα του” και για την κομματική χρήση του υφυπουργείου, αλλά όχι και για την αντικειμενική λύση των προβλημάτων του αθλητισμού!

Αλλά ο ελληνικός αθλητισμός δεν έχει ανάγκη από κουστούμια, γραβάτες, βόλτες στα “παράθυρα”, δύο φορές την εβδομάδα Θεσσαλονίκη και είκοσι μέρες ποδόσφαιρο στην Πορτογαλία! Ο ελληνικός αθλητισμός έχει ανάγκη από δεκαέξι ώρες την ημέρα δουλειά ΜΕΣΑ στη ΓΓΑ για λυθούν τα προβλήματα να οργανωθεί ο αθλητισμός της χώρας που είναι ένα μπάχαλο και να καθαρίσει το τοπίο των διοικήσεων των ομοσπονδιών.

Για εμάς του Παραδοσιακού Καράτε και τα αιτήματά μας, ο υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Ορφανός με την περιφρόνησή του στην ομοσπονδία μας, στο Σύνταγμα της Ελλάδας, στο Συνήγορο του Πολίτη και στις αποφάσεις του Αρείου Πάγου έχει αποδείξει πως είναι ένα “άδειο κουστούμι” και δυστυχώς το ίδιο αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο και σε άλλους τομείς του αθλητισμού!


11/8/04

Με βαθιά ιαπωνική υπόκλιση
www.karate.gr    

  Αρχική      Επικαιρότητα      Αθλητικά Θέματα .